Stanovisko poslancov Európskeho parlamentu ku situácii v Ruskej federácii

Európsky parlament diskutoval s Vysokou predstaviteľkou EÚ pre zahraničnú politiku Federicou Mogherini o situácii v Rusku.  Poslanci Európskej ľudovej strany za Slovensko prijali pri tejto príležitosti spoločné vyhlásenie:

“Vzťahy medzi Európskou Úniou a Ruskou federáciou sú dlhodobo problematické. V poslednom čase pozorujeme zvyšovanie napätia zo strany Ruska v mnohých oblastiach, ako napríklad pretrvávajúca invázia na východe Ukrajiny, podpora režimu Asaada v Sýrii, ale taktiež šírenie dezinformácii, hybridné hrozby, kybernetické útoky a zasahovanie do vnútorných záležitostí členských štátov. So znepokojením taktiež sledujeme zmenšujúci sa priestor pre nezávisle politické hlasy v Rusku, narastajúce útoky proti občianskej spoločnosti, či problémy s rešpektovaním ľudských práv a právneho štátu.

Spoločne vyjadrujeme podporu princípom, o ktoré sa opierajú vzťahy EÚ s Ruskom. Pripomíname, že politika EÚ musí byt založená na spoločných hodnotách a je účinná len v prípade, ak EÚ postupuje jednotne. Európska únia potrebuje zvýšiť pripravenosť na hrozby hybridných útokov a posilniť svoju odolnosť voči prípadným chemickým, biologickým a rádiologickým rizikám.

Spoločný postup a solidarita členských štátov EÚ zohráva v tejto situácii kritickú úlohu. Slovensko by malo  aktívne a jednoznačne prispievať k politike EÚ voči Ruskej federácii. Vyzývame vládnych predstaviteľov Slovenska, aby vystupovali v súlade s našim postavením člena Európskej únie a prijímali jednoznačné postoje, ktoré potvrdia dôveryhodnosť Slovenska v očiach verejnosti a našich partnerov v Európskej únii.“

Ivan Štefanec

Eduard Kukan